{arrow down}

Knoll House, Dorset

We have designed the landscape for Knoll House in Studland Bay, Dorset. Our design is naturalistic, simple and beautiful and compliments the development and surrounding countryside. We've achieved this by selecting an appropriate planting mix and using an understated palette of hardscape materials. There are four key areas:

Front lawns
The mature pines, which are a prominent feature in the local area, are retained maintaining the natural frame to the coastline beyond. By reducing the amount of visual interference a clear and uninterrupted sight line is created which restores the connection the building has with the sea. This is achieved by removing the stone seating and extending the grass lawns. New planting will be a simple massing of ornamental grasses (miscanthus sinensis 'Gracillimus') similar to the dune, marram grasses found around Studland bay. A new centrally aligned footpath will be created to re-establish symmetry to the building.

Villa Gardens
The villas create a quiet sanctuary for residents to enjoy. This space is located at the highest point of the site - the knoll. The proposed landscape retains a natural and organic character by developing an undulating terrain with pockets of space for people to explore areas hidden within the grounds and allows families a space to cook and eat outside together. The villas will be planted with several new trees including Betula pendula, Pinus sylvestris and Acer campestre, which connects the buildings to the surrounding woodland.

Plaza
The open space adjacent to the new spa will be used by the cafe for outside dining and for occasional pop-up events. This versatility requires an uncluttered and open design to cater for these various demands. Fountains have been included which add an element of fun to the plaza - they can be turned off when additional space is required. New herb beds have been added to attract wildlife and a row of trees to provide mass screening.

Site boundaries
Planting outside the site boundary has been developed in association with Landscape Visual who have completed the LVIA. New trees and shrubs have been proposed to the southern edge of the site which softens the interface between the development and the land beyond. The southern boundary will also return land to vegetation to correct the hard landscaping that currently overspills the site red-line. New native shrubs and a seeded meadow will be used to create a naturalistic fringe.

Other recent work